Mjød

Mjød

Denne blok er om Mjød og fremstilling af den.

Til fremstilling bruger man honning.

Den kan drikkes til stort set alt og det er muligt at lave mjøden med forskellige smagsvarianter.

Mjød er en den ældste gærede drik i norden.

I det 16 århundrede er det betragtet som den mest folkelige drik.

Tak til Vagn Ehlers for hans villighed til at dele sin viden om Mjød brygning.

Denne blog kan se på smartphones. Virker fint med på HTC Legent.

Min anden mjød

Jan's MjødPosted by Jan Sun, March 13, 2011 21:39:53

Da jeg også gerner ville smage en mjød uden en masse andet, har jeg valgt at lave endnu en mjød.

Jeg har brugt 'Den simple opskrit', men brugt Vagn metode og har kun tilsat citronsaft og tandkridt. Jeg har dog kun en 10l dunk, så jeg har halveret opskriften.

Den var en del nemmere, da der ikke skulle så meget i og måske også fordi jeg jo 2 dage forinden havde brygget min første mjød hvor der jo er flere ingredienser.

Jeg tog dog kun lidt over halvdelen af vandet, da jeg den største gryde jeg har er 12 l. Honningvandet fik lov at koge et par timer og jeg kogte også alm. vand jeg kunne bruge til fortynde honningvandet.

Efter kogningen tog jeg fra til forkulturen, som afkølede og fik tilsat vand, så det var på ca 120 Oechlegrader. Det ville ikke gå rigtigt gang i forkulturen, men det lykkes til sidst.

Da resten af honningvandet var afkølet og på ca 120 Oechslegrader og 30 grader varmt, blev forkulturen tilsat og beholder sat ved siden af den anden mjød på badværelset.

Meeeen næste dag var der ikke gang i bobleriet, så jeg måtte ringe efter nød hjælp(Tak Vagn :-).

Efter gode råd, tog jeg et par litter fra og lavede en ny forkultur, som også var lidt svær at komme i gang, men det lykkes da til sidst. Jeg kom også lidt mere vand i beholderen og tilsatte forkulturen.

Dvs. jeg var nød til at tage 2-3l fra, da det jo kun er en 10l dunk jeg har brugt. Det er en gl. 5l eddike dunk, som jeg også har brugt til at lave forkulturen og jeg har lade den stå sammen med det andet mjød.

Jeg forventer at jeg bliver nød til at tage noget mere af 10l fra alligevel, når stormgærringen er færdig og der er jo ingen grund til at hælde det ud, når du det er lavet.

Nu er der kun at afvente stormgæringen slutter, så vil jeg lægge mere op på blokken.

Efter en dags tid, var der ikke rigtig gang i 'boobleriet', jeg tjekkede Oechslegraderne (ca 120) og snakked med vagn der forslog jeg skulle prøve at hælde lidt mere vand på. Der kom mere vand på, men efter en dag mere var der stadig ikke gang i det.
Af min snak med Vagn tjekke jeg det hul jeg havde lavet(med boremaskine) til gærrøret og syntes ikke det var helt ok. Jeg satte et stykke krumpeflex på og satte gærrøret på igen og så kom der gang i 'bobleriet'. Tip! vær omhyggelig med at hullet er 'rundt' og beholderen er 'tæt'.

Jeg har også fået læst på vejledningen til Oechslevægten og konstateret at man skal hælde 100ml op i mål. Det havde jeg ikke været så nøjeagtige med og jeg måle Oechslevægen igen og den var på 85 grader...
Nå, men der er gang i 'bobleriet' Tip! LÆS vejledningen :o)

Måske man skulle ringe til en ven ;-)

Mjøden har færdiggærret og omstukket et par gange. Det er ikke lige så godt som min første mjød, men der er jo heller ikke noget andet end honningen.

Jeg prøvede at putte noget meget koncenteret hyldebærsat i en lille smagsprøve. Det smager godt og jeg har så puttet hyldebærsaft i resten. Jeg tror dog jeg vil prøve at lave noget, hvor jeg putter hyldebærsaften i inden gæringen.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.