Mjød

Mjød

Denne blok er om Mjød og fremstilling af den.

Til fremstilling bruger man honning.

Den kan drikkes til stort set alt og det er muligt at lave mjøden med forskellige smagsvarianter.

Mjød er en den ældste gærede drik i norden.

I det 16 århundrede er det betragtet som den mest folkelige drik.

Tak til Vagn Ehlers for hans villighed til at dele sin viden om Mjød brygning.

Denne blog kan se på smartphones. Virker fint med på HTC Legent.

Termostatgryde

Tip og TrixPosted by Jan Sun, April 03, 2011 08:13:37
Jeg har anskaffet en 29l termostatgryde og det er bare en god ting, da det hele ikke så nemt koger over. Jeg kan klart anbefalde at få fat i en hvis man skal prøve at brygge mjød.

Oechslevægten

Tip og TrixPosted by Jan Mon, March 14, 2011 21:52:45

Oechslevægten(udtales økslevægt), er et instrument som måler vægtfylden af vinen. Når sukkeret omdannes til alkohol og kulidoxid falder vægtenfylden(Oechslevægten synker længere og længere ned.)

Sænk Oechslevægten ned i et 100ml måleglad fyldt med vin eller saft og aflæs skalaen.

Min anden mjød

Jan's MjødPosted by Jan Sun, March 13, 2011 21:39:53

Da jeg også gerner ville smage en mjød uden en masse andet, har jeg valgt at lave endnu en mjød.

Jeg har brugt 'Den simple opskrit', men brugt Vagn metode og har kun tilsat citronsaft og tandkridt. Jeg har dog kun en 10l dunk, så jeg har halveret opskriften.

Den var en del nemmere, da der ikke skulle så meget i og måske også fordi jeg jo 2 dage forinden havde brygget min første mjød hvor der jo er flere ingredienser.

Jeg tog dog kun lidt over halvdelen af vandet, da jeg den største gryde jeg har er 12 l. Honningvandet fik lov at koge et par timer og jeg kogte også alm. vand jeg kunne bruge til fortynde honningvandet.

Efter kogningen tog jeg fra til forkulturen, som afkølede og fik tilsat vand, så det var på ca 120 Oechlegrader. Det ville ikke gå rigtigt gang i forkulturen, men det lykkes til sidst.

Da resten af honningvandet var afkølet og på ca 120 Oechslegrader og 30 grader varmt, blev forkulturen tilsat og beholder sat ved siden af den anden mjød på badværelset.

Meeeen næste dag var der ikke gang i bobleriet, så jeg måtte ringe efter nød hjælp(Tak Vagn :-).

Efter gode råd, tog jeg et par litter fra og lavede en ny forkultur, som også var lidt svær at komme i gang, men det lykkes da til sidst. Jeg kom også lidt mere vand i beholderen og tilsatte forkulturen.

Dvs. jeg var nød til at tage 2-3l fra, da det jo kun er en 10l dunk jeg har brugt. Det er en gl. 5l eddike dunk, som jeg også har brugt til at lave forkulturen og jeg har lade den stå sammen med det andet mjød.

Jeg forventer at jeg bliver nød til at tage noget mere af 10l fra alligevel, når stormgærringen er færdig og der er jo ingen grund til at hælde det ud, når du det er lavet.

Nu er der kun at afvente stormgæringen slutter, så vil jeg lægge mere op på blokken.

Efter en dags tid, var der ikke rigtig gang i 'boobleriet', jeg tjekkede Oechslegraderne (ca 120) og snakked med vagn der forslog jeg skulle prøve at hælde lidt mere vand på. Der kom mere vand på, men efter en dag mere var der stadig ikke gang i det.
Af min snak med Vagn tjekke jeg det hul jeg havde lavet(med boremaskine) til gærrøret og syntes ikke det var helt ok. Jeg satte et stykke krumpeflex på og satte gærrøret på igen og så kom der gang i 'bobleriet'. Tip! vær omhyggelig med at hullet er 'rundt' og beholderen er 'tæt'.

Jeg har også fået læst på vejledningen til Oechslevægten og konstateret at man skal hælde 100ml op i mål. Det havde jeg ikke været så nøjeagtige med og jeg måle Oechslevægen igen og den var på 85 grader...
Nå, men der er gang i 'bobleriet' Tip! LÆS vejledningen :o)

Måske man skulle ringe til en ven ;-)

Mjøden har færdiggærret og omstukket et par gange. Det er ikke lige så godt som min første mjød, men der er jo heller ikke noget andet end honningen.

Jeg prøvede at putte noget meget koncenteret hyldebærsat i en lille smagsprøve. Det smager godt og jeg har så puttet hyldebærsaft i resten. Jeg tror dog jeg vil prøve at lave noget, hvor jeg putter hyldebærsaften i inden gæringen.

Min første mjød

Jan's MjødPosted by Jan Sun, March 13, 2011 15:05:15

Jeg startede kl. ca 14 og var færdig om aften. Det er 'Vagns Mjød' opskrift jeg har forsøgt mig med.

Da jeg ikke har en gryde der kan indeholde det hele har jeg brugt en 10 og en 12 l gryde. Lidt mere honning i den store gryde end i den anden.Der blev skummet godt af.

Der blev lavet afkog af humle. Jeg lavede 2 afkog af den samme humle, men jeg har efterfølgende snakket med Vagn der siger at man godt kan lave 3 afkog. Så for man så bedre udnyttelse af humlen.
Humleafkoget blev hældt over rosiner, som der fik en tur med stavblænderen.

Da der var en halv time tilbage af kogetiden kom rosinblandingen og resten af ingredienser(minus tandkridt, der kom i da det hele var kogt færdig) i honningvandet i den store gryde. Jeg forlod køkkenet 'et øjeblik' og da jeg kom tilbage var det selvfølgelig kogt over....
Der var en liflig duft af brændt honning.

Gryden med kun honningvand bliv først hældt i dunken. Den stor gryden med rosiner m.m. blev først sigtet med en alm. køkken sigte og derefter med en spidssigte, som jeg ellers bruger til honning. Det sidste i bunden sigtede jeg med et klæde i køkkensigten, da jeg kunne se der var en masse smuds.
NB!Jeg har snakket med Vagn, der har fortalt mig at Jeg ikke skulle si mjøden før til sidst, da der er mange 'gode' ting i rosinerne m.m.

Jeg tog ca 1 l fra til at lave en forkultur. Da det var ca 30grader varmt tilpassede jeg det med vand til 120 Oechslegrader. Det begyndte hurtigt at boble lystig.

Da dunken var ca 30 grader tilpassede jeg også den med vand til 120 Oechslegrader og hældte det på den store dunk. Rystede den godt og satte den i badværelset, da jeg har gulvarme der.

Stormgæringen er i fuld gang: Link til stormgæring.

div.

Tip og TrixPosted by Jan Sun, March 13, 2011 14:14:47

Renlighed! Den vigste faktor til brygning er renlighed.

Brug ALDRIG sulfo til vask ramedier til brygningen. Bare den mindste ødelægger gæringen.

Der kan bruges Sod eller flaske rens.
evt. salpetersyre 1 %. HUSK syre i vand og skylle godt bagefter med kogende vand.

Brug masser af kogende vand til afvask og skoldning.
OBS! glasballoner tåler ikke kogende vand.

Gå ikke fra gryden. Det koger nemt over og det er meget fedtet at afvaske.
Er det ikke brændt fast, er det nemeste at bruge vand til at opløse 'honningvandet' og vaske det af.

Remedier til brygning

Tip og TrixPosted by Jan Sun, March 13, 2011 13:45:43

Beholder - 25L plastdunk, men gerne en 30L

Midre beholder der kan laves forkultur på

Laver du selv hul til gærrøret, vær omhyggelig så det bliver helt rundt, så beholderen bliver helt 'tæt'

Gærrør

tragt

Oeclenmåler - og måleglas

stor gryde(r)

et termometer - jeg har brugt vores digitale stegetermometer

Vagn's Mjød

Mjød fremstillingPosted by Jan Fri, March 11, 2011 20:29:16

9-11 kg Honning
12-13 l Vand
1 håndfuld Humle
500g rosiner
2 ts stødt ingefær
500g brunt farin
2 ss tandkrid
1 pk gær

1 l vand og humles koges. Humlen si's fra og rosinerne, ingefær tilsættes og blentes.

Vandet varmes og honning kommes i. Rør godt, så honningen ikke brænder på.

Honningenvandet koges i ca. 2 timer, undervejs skal det skummes og når der ikke er mere skumme af, tilsættes resten der er gjort klar og koger med en 1/2 time.

Tag 1 l fra og afkølg hurtigt til 25-30 grader. Af det laves en forkultur med gæren. Under 125 Oechlegrader. Den starter gerne inden for en 1/2 time.

Når resten er kølet ned til 30 grader hældes forkuluren på ballonen først og derefter resten, så det bliver godt blandet.

Monter gærrøret med lidt frugtvarve, så er det nemmere at se når det bobler.

Efter 3-5 dage når stormgæringen er over, fyldes efter med ca. 4l vand , der er afkølet til 30 grader.
Vil du have en meget sød Mjød, kom da honning i vandet når det koges.

Nå der er 4-5 minutter mellem hvert 'blob' er gæringen færdig.

Der stikkes om og stilles køligt. Gerne 0-8 grader. Alk procent skulle nu gerne være 14%. Tilsættes der 25cl fin sprit kommer den færdige Mjød op på 15%. Det hindre at den kan komme i gæring igen.

Mjøden Stikkes om ca. 6 gange over 2 år(hvis man kan vente ;-), så bliver den god. Mjød der lige er færdig med at gære smager ikke så godt, men bliver bedre mdr. for mdr.

Vent med at hæld på flasker til lige ind brug da der eller kan komme bundfald.

Vigtigt! RENLIGHED, renlighed og INGEN sulfo, der kan ødelægge gæringen. man kan bruge Soda eller flaske rens, men det skal også skylles mange gange så der ikke er rester. Man kan også fortynde salpetersyre 1 %. HUSK syre i vand og skylle godt bag efter m. kogende vand OBS! Glas balloner tåler ikke kogende vand.

Klaus's og Fredes Mjød

Mjød fremstillingPosted by Jan Fri, March 11, 2011 19:49:07

Klaus's og Fredes mjød
Tidsskrift for Biavl nr. 12/1993
Al den honning der i løbet af året bliver kasseret eller evt. er i overskud bliver brugt til at lave mjød af. Ligeledes gæret honning eller fodertavler, som man af den ene eller anden grund ikke ønsker at bruge i sine bifamilier,fra vinterdøde familier og lignende, kan anvendes til mjødfremstilling.

Man bør nok låne nogle bøger på biblioteket om vinbrygning inden man går i gang. Den metode jeg anvender var beskrevet i tfb. i begyndelsen af 80erne.

Bruger man fodertavler skal man først have sukker og voks smeltet.
Tavlerne skæres ud af rammerne og puttes i en stor gryde. Ingen jerngryde, da vokset så bliver misfarvet. Gryden stilles i ovnen ved ca. 50 grader indtil alt vokset er smeltet. Efter afkøling ligger sukkerfoderet på bunden og voksen ovenover.

Jeg bruger altid almindelig bagegær til min mjød. Jeg har prøvet med portvinsgær, men kan ikke smage forskel. Bagegær har også den fordel, at gæringen starter hurtigere, fordi gærmængden er større. Jeg tilsætter altid gæren på et stykke ristet franskbrød. Jeg ved ikke hvorfor, men gæringen går altid hurtigere, end hvis jeg rører gæren ud i mjøden.

At lave mjød er en proces der tager et år. Mjøden bliver dog bedre efter endnu et år på flaske. Jeg vil i det følgende beskrive de to opskrifter, jeg selv bruger. Jeg har prøvet andre, men laver nu kun de to hver gang.

Kogning af mjød foregår lettest i en gasgruekeddel, helst af rustfrit stål.
Opskrift nr. 1 : Hedemjød
16 liter vand-8,3 kg honning-40 g humle-33 g ingefær- 500 g rosiner-1 skefuld ren kridt.

Opskrift nr. 2 : Fredes maltmjød.
19 liter vand-9,5 kg honning-1,5 kg maltekstrakt-500 g rosiner-1 skefuld ren kridt.

Begge opskrifter indeholder kridt der efter sigende skal fjerne en "museagtig" smag. Når jeg har glemt at tilsætte kridt, har jeg dog ikke kunnet smage at den var anderledes.

Honning plus vand koges 2-3 timer. Der skummes.
Efter en times kogning tilsættes rosiner, humle, ingefær og kridt.
Der tilsættes vand efter fordampning.
Efter afkøling til 20-25 grader sies det gennem en fin si over i en honningbeholder. Efter yderligere afkøling til ca. 18-20 grader, tilsættes en pakke gær smurt ud på et stykke ristet franskbrød. Gæren bredes godt ud på brødet. Beholderen overdækkes med et klæde.

Gæringen skal foregå ved god stuetemperatur. Helst over 20 grader. Det er netop derfor jeg altid laver mjød i vinterhalvåret. Da har vi nemlig en god varme i huset.

Efter 4 dages gæring, det vil sige når den første voldsomme gæring er overstået, skummes mjøden og hældes på ballon med et gærrør eller klæde over.

Efter en måneds tid er mjøden afgæret og klar til at blive stukket om. D.v.s. at man med en hævert flytter mjøden over i en ny beholder, uden at få bundfaldet med. Bundfaldet og et sjat mjød bliver tilbage.
Den omstukne mjød rystes godt så kulilten kommer ud. Vær forsigtig hvis i bruger vinbaloner af glas. Nogle er kommet frygteligt til skade ved at glasset er revnet.

Mjøden stilles nu køligt. Efter yderligere en omstikning, ca. en måned senere, skal mjøden stå køligt ca. et år. Så omstikkes den sidste gang og er klar til at blive fyldt på flaske.

Jeg bruger vinflasker med korkprop fordi de er lettere at opbevare, og jeg synes de ser pænere ud.
Korkpropper købes hos materialisten, der også sælger et nødvendigt apparat til at slå propperne i med. Propperne og flaskerne bør koges før anvendelse.

Men man kan nå at smage mange gange, inden man når så vidt. Første gang vi lavede mjød her i huset, var der af 25 liter mjød kun 5 liter til at fylde på flaske.
Hvis det er første gang man skal lave mjød vil jeg give et godt råd: Lav rigeligt. Alle vil smage- især biavlere.

Der er 2 ting man ubetinget skal gøre: mindst 3 dage før omstikning bør man placere vinbalonen forsigtigt på et sted, der er så højt oppe at man let kan komme til at omstikke. Man skal være forsigtig så man ikke skvulper bundfaldet op i beholderen igen.

Når man omstikker sin mjød, skal man ikke fristes til at tage for meget med. Stop i god tid inden man får bundfald med op i hæverten. Det smager modbydeligt!

Inden omstikning køber jeg gerne et klaremiddel hos materialisten, og tilsætter det efter brugsanvisningen. Mjøden bliver meget mere klar ved omstikning. En sådan klaring er absolut nødvendig ved opskriftnr.2.

Next »