Mjød

Mjød

Denne blok er om Mjød og fremstilling af den.

Til fremstilling bruger man honning.

Den kan drikkes til stort set alt og det er muligt at lave mjøden med forskellige smagsvarianter.

Mjød er en den ældste gærede drik i norden.

I det 16 århundrede er det betragtet som den mest folkelige drik.

Tak til Vagn Ehlers for hans villighed til at dele sin viden om Mjød brygning.

Denne blog kan se på smartphones. Virker fint med på HTC Legent.

Min første mjød

Jan's MjødPosted by Jan Sun, March 13, 2011 15:05:15

Jeg startede kl. ca 14 og var færdig om aften. Det er 'Vagns Mjød' opskrift jeg har forsøgt mig med.

Da jeg ikke har en gryde der kan indeholde det hele har jeg brugt en 10 og en 12 l gryde. Lidt mere honning i den store gryde end i den anden.Der blev skummet godt af.

Der blev lavet afkog af humle. Jeg lavede 2 afkog af den samme humle, men jeg har efterfølgende snakket med Vagn der siger at man godt kan lave 3 afkog. Så for man så bedre udnyttelse af humlen.
Humleafkoget blev hældt over rosiner, som der fik en tur med stavblænderen.

Da der var en halv time tilbage af kogetiden kom rosinblandingen og resten af ingredienser(minus tandkridt, der kom i da det hele var kogt færdig) i honningvandet i den store gryde. Jeg forlod køkkenet 'et øjeblik' og da jeg kom tilbage var det selvfølgelig kogt over....
Der var en liflig duft af brændt honning.

Gryden med kun honningvand bliv først hældt i dunken. Den stor gryden med rosiner m.m. blev først sigtet med en alm. køkken sigte og derefter med en spidssigte, som jeg ellers bruger til honning. Det sidste i bunden sigtede jeg med et klæde i køkkensigten, da jeg kunne se der var en masse smuds.
NB!Jeg har snakket med Vagn, der har fortalt mig at Jeg ikke skulle si mjøden før til sidst, da der er mange 'gode' ting i rosinerne m.m.

Jeg tog ca 1 l fra til at lave en forkultur. Da det var ca 30grader varmt tilpassede jeg det med vand til 120 Oechslegrader. Det begyndte hurtigt at boble lystig.

Da dunken var ca 30 grader tilpassede jeg også den med vand til 120 Oechslegrader og hældte det på den store dunk. Rystede den godt og satte den i badværelset, da jeg har gulvarme der.

Stormgæringen er i fuld gang: Link til stormgæring.