Mjød

Mjød

Denne blok er om Mjød og fremstilling af den.

Til fremstilling bruger man honning.

Den kan drikkes til stort set alt og det er muligt at lave mjøden med forskellige smagsvarianter.

Mjød er en den ældste gærede drik i norden.

I det 16 århundrede er det betragtet som den mest folkelige drik.

Tak til Vagn Ehlers for hans villighed til at dele sin viden om Mjød brygning.

Denne blog kan se på smartphones. Virker fint med på HTC Legent.

Klaus's og Fredes Mjød

Mjød fremstillingPosted by Jan Fri, March 11, 2011 19:49:07

Klaus's og Fredes mjød
Tidsskrift for Biavl nr. 12/1993
Al den honning der i løbet af året bliver kasseret eller evt. er i overskud bliver brugt til at lave mjød af. Ligeledes gæret honning eller fodertavler, som man af den ene eller anden grund ikke ønsker at bruge i sine bifamilier,fra vinterdøde familier og lignende, kan anvendes til mjødfremstilling.

Man bør nok låne nogle bøger på biblioteket om vinbrygning inden man går i gang. Den metode jeg anvender var beskrevet i tfb. i begyndelsen af 80erne.

Bruger man fodertavler skal man først have sukker og voks smeltet.
Tavlerne skæres ud af rammerne og puttes i en stor gryde. Ingen jerngryde, da vokset så bliver misfarvet. Gryden stilles i ovnen ved ca. 50 grader indtil alt vokset er smeltet. Efter afkøling ligger sukkerfoderet på bunden og voksen ovenover.

Jeg bruger altid almindelig bagegær til min mjød. Jeg har prøvet med portvinsgær, men kan ikke smage forskel. Bagegær har også den fordel, at gæringen starter hurtigere, fordi gærmængden er større. Jeg tilsætter altid gæren på et stykke ristet franskbrød. Jeg ved ikke hvorfor, men gæringen går altid hurtigere, end hvis jeg rører gæren ud i mjøden.

At lave mjød er en proces der tager et år. Mjøden bliver dog bedre efter endnu et år på flaske. Jeg vil i det følgende beskrive de to opskrifter, jeg selv bruger. Jeg har prøvet andre, men laver nu kun de to hver gang.

Kogning af mjød foregår lettest i en gasgruekeddel, helst af rustfrit stål.
Opskrift nr. 1 : Hedemjød
16 liter vand-8,3 kg honning-40 g humle-33 g ingefær- 500 g rosiner-1 skefuld ren kridt.

Opskrift nr. 2 : Fredes maltmjød.
19 liter vand-9,5 kg honning-1,5 kg maltekstrakt-500 g rosiner-1 skefuld ren kridt.

Begge opskrifter indeholder kridt der efter sigende skal fjerne en "museagtig" smag. Når jeg har glemt at tilsætte kridt, har jeg dog ikke kunnet smage at den var anderledes.

Honning plus vand koges 2-3 timer. Der skummes.
Efter en times kogning tilsættes rosiner, humle, ingefær og kridt.
Der tilsættes vand efter fordampning.
Efter afkøling til 20-25 grader sies det gennem en fin si over i en honningbeholder. Efter yderligere afkøling til ca. 18-20 grader, tilsættes en pakke gær smurt ud på et stykke ristet franskbrød. Gæren bredes godt ud på brødet. Beholderen overdækkes med et klæde.

Gæringen skal foregå ved god stuetemperatur. Helst over 20 grader. Det er netop derfor jeg altid laver mjød i vinterhalvåret. Da har vi nemlig en god varme i huset.

Efter 4 dages gæring, det vil sige når den første voldsomme gæring er overstået, skummes mjøden og hældes på ballon med et gærrør eller klæde over.

Efter en måneds tid er mjøden afgæret og klar til at blive stukket om. D.v.s. at man med en hævert flytter mjøden over i en ny beholder, uden at få bundfaldet med. Bundfaldet og et sjat mjød bliver tilbage.
Den omstukne mjød rystes godt så kulilten kommer ud. Vær forsigtig hvis i bruger vinbaloner af glas. Nogle er kommet frygteligt til skade ved at glasset er revnet.

Mjøden stilles nu køligt. Efter yderligere en omstikning, ca. en måned senere, skal mjøden stå køligt ca. et år. Så omstikkes den sidste gang og er klar til at blive fyldt på flaske.

Jeg bruger vinflasker med korkprop fordi de er lettere at opbevare, og jeg synes de ser pænere ud.
Korkpropper købes hos materialisten, der også sælger et nødvendigt apparat til at slå propperne i med. Propperne og flaskerne bør koges før anvendelse.

Men man kan nå at smage mange gange, inden man når så vidt. Første gang vi lavede mjød her i huset, var der af 25 liter mjød kun 5 liter til at fylde på flaske.
Hvis det er første gang man skal lave mjød vil jeg give et godt råd: Lav rigeligt. Alle vil smage- især biavlere.

Der er 2 ting man ubetinget skal gøre: mindst 3 dage før omstikning bør man placere vinbalonen forsigtigt på et sted, der er så højt oppe at man let kan komme til at omstikke. Man skal være forsigtig så man ikke skvulper bundfaldet op i beholderen igen.

Når man omstikker sin mjød, skal man ikke fristes til at tage for meget med. Stop i god tid inden man får bundfald med op i hæverten. Det smager modbydeligt!

Inden omstikning køber jeg gerne et klaremiddel hos materialisten, og tilsætter det efter brugsanvisningen. Mjøden bliver meget mere klar ved omstikning. En sådan klaring er absolut nødvendig ved opskriftnr.2.